Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2012 15:05 - Лама Итигелов - живият труп
Автор: astromarsianka Категория: Други   
Прочетен: 2193 Коментари: 0 Гласове:
1




В Руския държавен хуманитарен университет, Москва, се състоя пресконференция на тема "Световният феномен Хамбо лама Итигелов и проблемът за безсмъртието". Организаторите предоставиха на журналистите окончателните резултати от медицинските, биологичните и физико-химичните изследвания на някогашния духовен водач на руските будисти Хамбо лама Итигелов, починал през 1927 г. Предсмъртното желание на мъртвеца е тялото му да бъде ексхумирано 75 години след неговата кончина. То е изпълнено. Оказва се, че трупът не се е разложил и дава признаци на живот. От изваждането му (2002 г.) досега лекари, биолози, физици и химици го изследват детайлно и стигат до извода, че става дума за научно чудо.


image


Итигелов става Хамбо лама (глава на будистката църква в Русия) през 1911 г. и остава на този пост до момента на смъртта си през 1927 г. Той поддържа дружески отношения с царското семейство. На 19.03.1917 г. Николай II го награждава с ордена "Св. Станислав". По време на Първата световна война Итигелов помага на армията с пари, дрехи и лекарства и построява няколко военни болници. През 1926 г. предупреждава руските будисти за настъпващия "червен терор" и ги съветва да бягат в Тибет.
Той

сам избира момента на кончината си

Преди да се пресели в отвъдното, изпълнява специален ритуал: събира част от най-добрите си ученици, сяда в йогиската поза "лотос" и ги призовава да четат молитвата "Благопожелание за покойника", докато медитира, преди да умре. Учениците се стъписват: как ще произнасяме слова, предназначени за мъртвец?! Тогава Итигелов сам казва молитвата и след половин час вече е на оня свят. Предния ден обаче оставя на младите си последователи собственоръчно написан документ, в който съобщава, че ще пребивава в отвъдното едно хилядолетие и желае да го ексхумират след 75 години, за да се убедят, че все още е жив.
Мнозина учени смятат, че целта му е да демонстрира, че

хомо сапиенс не изчезва след смъртта си

Лама Итигелов навярно предполага, че 1000 години са напълно достатъчни за изясняване на механизмите, с чиято помощ може да се постигне това.
На 18.09.2002 г. саркофагът с тленните останки на Итигелов е отворен в присъствието на представители на руското будистко духовенство, лекари, двама експерти по съдебна медицина, фотограф и нотариус. Всеобщо удивление предизвиква фактът, че тялото в него е непокътнато въпреки необратимостта на времето, въпреки биологичните, физичните и химичните закони. Итигелов все още е в позата "лотос". Учените установяват, че кожата, косата и ноктите му по нищо не се различават от тези на живите хора, ставите са подвижни, не се забелязва гниене на тъканите
очните ябълки са на местата си. Спектралният анализ показва, че тъканите на организма му са досущ като на човеците, обитаващи грешния свят. "Когато отвориха саркофага на ламата, от него се разнесе много приятна миризма, един колега се престраши да докосне лявата ръка на мъртвеца и каза, че тя е топла", обяснява проф. д-р Галина Ершова, преподавателка в Руския държавен хуманитарен университет.
В продължение на пет години специалисти от всички кътчета на Земята посещават будисткия манастир Иволгин, където се намира "покойникът" Итигелов. Важна подробност: стаята, където той все още седи в позата "лотос", е съвсем обикновена, в нея липсва каквато и да било херметизация, температурата е 18 градуса. Всички експерти, изследвали ламата, са единодушни:

той се различава от нас само по два параметъра

- кръвта му не е течна, а желеобразна, и мозъчната дейност е замряла.
Проф. Борис Болшаков, д-р на техническите науки и завеждащ катедра в университета "Дубна", също изследва "трупа" на Итигелов. "Изобретих уред, подобен на махало, ако той се върти по посока на часовниковата стрелка, става дума за жив организъм, ако се движи в обратната посока, имаме работа с покойник, а ако се люшка ту в едната, ту в другата посока, организмът е в преходно състояние, т.е. намира се на границата между живота и смъртта", пояснява той и допълва, че когато поднесъл уреда към главата на ламата, той започнал да се мята насам-натам.
Акад. Сергей Курсакин от Института по физика на живите организми и неговият екип също обследват феномена Итигелов.

"Тялото на ламата изпуска топлина

установихме дължината на вълната и честотата на електромагнитното му излъчване, констатирахме, че липсват сърдечни тонове, но хипоталамусът, отговарящ за дейността на сърцето, функционира нормално, а кръвното налягане е 80 на 30", споделя ученият.
Проф. Николай Давидович от московския Институт по биофизика разказва, че в продължение на шест месеца негови сътрудници измервали телесното тегло на Итигелов веднъж на три денонощия. "Те установиха, че то е между 39 и 41 кг", уточнява той.
Доказано е, че от време на време "мъртвецът" излъчва мощни електромагнитни импулси. Будистът, който стои неотлъчно до него, твърди, че "...някаква сила ме удря в гърдите, все едно съм

поразен от токов удар"

Той съобщава на френски физици, изследващи Итигелов, че по време на сън или медитация непосредствено след "токовия удар" често имал видения, чието съдържание обаче не желае да коментира.
Според мнозина учени ексхумираният лама е в анабиоза - състояние на организма, характеризиращо се с почти пълно, но обратимо прекратяване на жизнените функции. Обаче има едно "но": защо тялото му, което съдържа определено количество вода, се е съхранило толкова добре в продължение на 79 години?! Според законите на биологията и физиката, пребивавайки близо осем десетилетия в саркофаг, то би трябвало да се превърне в мумия, водата в него би трябвало да се е изпарила! Но такова нещо не се наблюдава.

Коя е причината за невероятната кондиция

на Итигелов? Кое химично съединение би могло да поддържа ламата в това състояние?
Това химично съединение е глицеринът - твърдят мнозина специалисти. На науката отдавна е известно, че по време на зимния сън, в който изпадат някои животни, например мечките, и който не е нищо друго, освен своеобразна анабиоза, водата в кръвта е заместена именно от глицерина, който се синтезира в организма при окисляването на мастните киселини. Това вещество не изсъхва, не замръзва при охлаждане, не се разширява и не се свива при понижение на температурата. Отдавна е установено, че в кръвта на вид бръмбари, обитаващи руската тайга и изпадащи в зимен сън,
има глицерин
а не вода, докато са в състояние на летаргия. По всяка вероятност същата (или подобна) трансформация става и в кръвта на Итигелов.
Учените са на мнение, че ламата дълго е обмислял своята анабиоза и много внимателно се е подготвял за нея. Саркофагът му е направен от кедър, обработен със специална смола, за да е съвсем сух. Биолози и лекари от санктпетербургския Институт по нестандартни проблеми на биологията и медицината са убедени, че преди окончателното "потапяне" в анабиозата, ламата е репетирал това състояние поне два-три пъти, ползвайки многовековния опит на тибетските си колеги, индийските йоги, китайските и японските монаси и др. Има писмени доказателства, според които тези хора

"умират" пред свидетели

сърцето им спира, дишането им прекъсва, мозъчната им дейност затихва, телесната им температура рязко спада.
Проф. Евгений Нефедов от Института по радиотехника и електроника (към Руската академия на науките) е на мнение, че енергията, която поддържа организма на Итигелов в това състояние, се генерира от високочестотно електромагнитно поле. Според него именно тя е причината жизнените функции на ламата да не се прекратяват.
Но откъде се взема тази енергия? Кой е нейният източник? Засега науката не може да отговори на този въпрос. Изследванията на феномена Итигелов продължават.

Материалът е публикуван във в."Стандарт"





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: astromarsianka
Категория: Други
Прочетен: 209979
Постинги: 64
Коментари: 41
Гласове: 56
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031