Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2012 08:30 - Господ облагодетелства красивите
Автор: astromarsianka Категория: Други   
Прочетен: 1002 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Господ е твърде пристрастен - "намига" на красивите хора, прави така, че те да са по-облагодетелствани. Микроскопично зрънце в мозъка определя кого харесваме и кого - не.

 

image


Резултатите от експерименти на американски, руски, френски и италиански учени сочат, че хубавците и хубавиците

 

получават по-високи оценки в училище

 

по-лесно намират добре платена работа, началниците ги уважават повече, полицаите ги глобяват по-рядко за пътно-транспортни произшествия и т.н.

Навремето Аристотел казвал, че красотата е по-въздействаща дори от най-добрата препоръка. Резултатите от десетки научни изследвания потвърждават думите на древногръцкия философ. Съзнателно или не, обикновено

 

даваме предимство на привлекателните

 

хора.
Въз основа на редица опити италианската психоложка Рита Монфлано стигна до извода, че човешкият копнеж по красотата е вроден. Тя и сътрудниците й показали на 6-месечни бебета снимки на лица с различен външен вид и от различен пол. Резултатът: всички дечица задържали погледа си върху фотографиите на красивите мъже и жени. Специална апаратура отчела, че очичките им

 

фиксирали по-дълго мъжете

 

а не жените.

Подобно нещо се случило и при експерименти със студенти от Йейлския университет. На 110 доброволци от силния пол изследователите раздали фотоси на различни по произход, възраст и външен вид жени и мъже с молба да посочат тези, на които биха имали най-голямо доверие. Невероятно, но факт - 92 % от "опитните зайчета" избрали хората с най-приятна "фасада" и 88 % от тях били мъже.

Николай Свиридов, професор по психология в Московския държавен университет пък провел аналогични

 

експерименти в телефонни кабини

 

При първия вариант към заета кабина се приближавала красива дама, при втория - невзрачно или грозновато същество от нежния пол. И в двата случая жената питала човека в кабината дали е намерил портмонето, което забравила там. 89 % от говорещите по телефона (независимо от пола им) били любезни и отзивчиви само към чаровниците. Когато пък към кабината се запътвали мъже, симпатиите на заетите с разговори спечелили 93 % от красавците.

 

Хубавите деца често "минават метър"

 

когато "сгазят лука", обяснява американският психолог проф. Робърт Фархайт. Същото важи и за служителите с хубава външност - началниците са склонни да ги мъмрят много по-рядко, отколкото незабележимите и грозните. Красавците и красавиците са поне с едни гърди напред и по отношение на заплатите: работодателите им определят с около 25-30 % по-големи възнаграждения.

Проф. Фархайт и екипът му констатираха, че специално място в човешкия мозък

 

издава команди

 

от типа "този или тази харесвам, онзи или онази - не". Експерименти им показват, че в предната лява част на мисловния орган има микроскопично зрънце, което командва чрез електрични импулси кой да ни се понрави и кой - не. Изследванията продължават. Целта на учените е да овладеят химичните процеси, свързани с отношението към привлекателните и непривлекателните хора.





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: astromarsianka
Категория: Други
Прочетен: 210593
Постинги: 64
Коментари: 41
Гласове: 56
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930