Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2012 16:33 - Ще живеем 800 години!
Автор: astromarsianka Категория: Други   
Прочетен: 1624 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Руски учени създадоха вещество, което ще удължи човешкия живот. Сензационната новина предизвика смут в средите на медиците и биолозите. Нормално е - мечтата за еликсир на дълголетието датира още от дълбока древност.

image

Природата е заложила специална програма за стареене в микроскопична органела на човешката клетка, наречена митохондрия. Митохондриите се наблюдават само под микроскоп, но функционират като големи заводи - всекидневно преработват 400 л кослород, преобразувайки го в жизнена енергия. Но както при всички производства и това в митохондриите не минава без шкарто - при него се отделят 0,5 л

отровно химично вещество

познато като суперокис. Именно то причинява смъртта на тъканите. В определен момент от развитието на организма токсичният суперокис заповядва на клетките: започвате да стареете, за да умрете.

Може ли да се победи този враг? Може - с помощта на антиоксидантите, към които например спадат витамините А, С и Е. Съществуващите сега антиоксиданти обаче са несъвършени - в даден момент се разграждат. Поради това пред учените възникна задачата природната програма да бъде променена. С други думи човешкият организъм

да живее колкото се може по-дълго

Акад. Владимир Скулачов, директор на московския институт по физико-химична биология „А.Белозерский”, създаде мощен антиоксидант и го нарече на себе си – „йон на Скулачов” (SkQ). Този антиоксидант може да неутрализира отровния суперокис. Вероятно тъкмо SkQ е нашият спасител от смъртта, причинена от старчески заболявания.

Първите изпитания на йона приключиха успешно. Доказано е, че той

побеждава 12 болести

свързани с напредналата възраст. Засега обаче учените от екипа на акад.Скулачов си позволяват да твърдят публично, че „извива ръцете” само на катарактата и дистрофията на очната ретина при възрастни животни. Звучи невероятно, но е факт: кон, сляп цели 8 години, в чийто организъм е въведен SkQ, проглежда. Същото се отнася за 9 от 13 незрящи кучета, както и за 3 от 4 слепи котки. По време на експерименти със SkQ страданията на 600 мишки, болни от старчески заболявания, изчезват яко дим и гризачите започват да се подмладяват.

Скоро в московски клиники

започват опити с хора

Възможно е при хомо сапиенс „онзи” йон да не е толкова успешен, тъй като човешкият организъм се различава от животинския, предупреждават руските учени. Важна подробност: SkQ не е канцерогенен и не изисква свръхсложен синтез. Ако той покаже добри резултати в клиничните изпитания с хора, животът ни може да се удължи до ... 800 години. Акад.Скулачов твърди, че екипът му си е поставил постижимата задача

да удължи младостта

Защо не?! Природата е създала големи птици, които живеят, без да остаряват, и в даден момент внезапно умират. Гренландският кит живее 2 столетия, а гигантските костенурки - повече от него и умират, понеже не могат да издържат теглото на огромната си черупка, а не от старост.

И известният британски генетик Обри Грей, едно от светилата на университета в Кеймбридж, е убеден, че след десетина години средната продължителност на човешкия живот ще се увеличи до 800 години.

На какво се основава оптимизмът му

Той е ръководител на голям научен екип, работещ по проекта „Стратегия на проектираното стареене”, чиято цел е да се систематизират, анализират и усъвършенстват всички известни разработки и технологии, които биха подмогнали борбата със стареенето на човешкия организъм. Това всъщност е детайлна програма за възстановяване на различни видове увредени клетки. „В бъдеще ние все пак ще умираме - вследствие на автомобилни катастрофи, ухапвания от отровни змии, паяци и други животни, поради

нови разновидности на грипа

и т.н., но не от старост, обяснява О.Грей. Той твърди, че заболяванията в крайна сметка се свеждат до грешки в дейността на определен ген. За съжаление досега никой не е успял да вкара непослушкото в правия път. Но ако е известно кой е грешникът, може да се вземе негов „родственик”, да се размножи и да се въведе в съответните клетки.

В началото на 2012 британският Фонд на бъдещето публикува факти за изменението на продължителността на живота на европейците през XX в. Според

прогнози на експерти

от фонда хората, родени през 2000, които ще преустановят трудовата си дейност към 2065, ще разполагат поне с още 6 десетилетия активно съществуване. В средата на сегашното столетие средната продължителност на живота на англичаните например ще е 120 години и поради това пенсионната възраст във Великобритания вероятно ще скочи на 80 години.

Кардинално ще се промени представата за старостта, красотата няма да се свързва само с младостта. 60-годишните ще завършват още едно образование и още една специалност. Хората на XXI в. ще сменят радикално професията си поне 3 пъти и ще се женят поне 5-6 пъти.

Изглежда прекрасно, нали?!

 

Музиката забавя стареенето

Музиката забява стареенето, установиха неврофизиолози от университета Емъри, САЩ, които изследваха мозъчната дейност на 530 свои сънародници на възраст между 60 и 80 години.

 „За да се постигне този ефект, човек трябва да започне да свири на някакъв инструмент още в детството – най-добре преди да навърши 9 - и да продължи в този дух поне 10 години. С цел подмладяване на организма препоръчваме нотите да не се зарязват до навършване на 60”, твърди Бренда Ханна-Плейди, ръководител на научния екип.

Американските изследователи смятат, че мелодиите стимулират синтеза на вещества, които блокират действието на отровите, поразили клетки на хомо сапиенс.

 

 






Гласувай:
1



1. анонимен - ''Ще живеем 800 години!''
03.08.2012 17:17
Ужас!!! Ще се гръмна! Това тук живот ли е! А и ако ще изглежадаме като на снимката от поста! О! НЕ! И НЕ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: astromarsianka
Категория: Други
Прочетен: 210636
Постинги: 64
Коментари: 41
Гласове: 56
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930