Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2013 00:40 - Нобеловите лауреати обичат бирата и джаза
Автор: astromarsianka Категория: Други   
Прочетен: 804 Коментари: 0 Гласове:
0



В седмицата, когато се присъждат Нобеловите награди, предлагам интересно четиво за лауреатите на най-престижния научен приз. То се базира предимно на факти, съобщени от Михаел Золман, изпълнителен директор на Нобеловия фонд.

Отначало – малко история. Навремето Алфред Нобел не заверява завещанието си при нотариус и поради това мнозина го оспорват. Шведският крал Оскар II налива масло в огъня на злобарите: кани Емануил, племенникът на великия изобретател, подхвърля, че идеята да оставиш парите си на учените е безумна и го съветва да се включи в борбата за наследството. Емануил парира интригантските напъни на монарха: "Уважавам волята на чичо си и напълно й се подчинявам".

Повечето спорни въпроси около прословутото завещание са уредени. Остава само един - юридическият наследник, който трябва да се разпорежда с парите  (Нобел посочва как да се разпределят парите му, но забравя да каже кой да направи това). След дълго умуване на 29.6.1900 г. крал Оскар II подписва указ за учредяване на Нобелов фонд.
"Често срещам в пресата термина "Нобелов комитет", но всъщност става дума за няколко комитета, всеки от които определя лауреатите в съответната област", пояснява Михаел Золман. И припомня, че до 1933 г., когато Хитлер идва на власт, най-известните научни центрове се намират в Германия и поради това в този период  немците водят по брой на присъдените призове.  Обаче след развихрянето на фашизма най-добрите специалисти от родината на Гьоте и Шилер бягат отначало в Англия, после в САЩ. От средата на миналия век досега с Нобеловата награда обикновено са отличени US учени. На второ място по брой на нобелистите е Великобритания. Следват Германия и Франция. Един от световните инкубатори на отлични специалисти  - Русия - е на десето място. Главната причина за това е сталинизмът - както е известно, контактите на съветските учени се ограничават само в рамките на собствената им държава.
"За съжаление и сега руснаците рядко се номинират", подчертава Золман. Нобеловият лауреат Иля Пригожин, който живее в Брюксел, споделя с него: "Много ми е обидно, че учени като Гамов, Боголюбов, Зелдович и Колмогоров не получиха висшия приз ". Това вероятно е резулт и от конкуренцията между научните школи.
Световноизвестният шведски химик Сванте Арениус например е недолюбван от сънародниците си в университета на Упсала, понеже не е от тяхната гилдия. Той получава престижната награда благодарение на номиниралите го чуждестранни колеги. „Отвратително и скандално!”, коментира шефът на Нобеловия фонд.
Отвратителна и скандална е и постъпката на германеца Вилхелм Рьонтген, първия нобелист по физика. Той изпраща на Нобеловия комитет писмо с молба  да не присъжда премията на Алберт Айнщайн.  Грандиозен скандал възниква през 1901 г. във връзка с наградата по литература: 49 шведски писатели начело с Август Стриндберг "бомбардират" Нобеловия комитет с писмен протест, защото първият лауреат е френският поет Рене Сюли Прюдом, а не руският писател Лев Толстой.
Наградата за мир през 1936 г. е присъдена на немския пацифист Карл фон Осецки за приноса му в разобличаването на германския милитаризъм. Това вбесява Хитлер. Той изпраща Осецки в концлагер и го убива. Фюрерът учредява собствена научна награда. "Тя дава възможност на немците да избегнат униженията пред Нобеловите комитети", високопарно заявява Хитлер.
Михаел Золман е категоричен: "Гафове по време на тържествената церемония за връчване на наградите няма, защото на лауреатите предварително се разяснява как да станат от мястото си, накъде да тръгнат, как да се държат, какво да кажат и т.н.". Нобелистите, които не се понасят или враждуват помежду си, никога не сядат един до друг. Местата им са максимално отдалечени. Но има и случаи, когато върли неприятели забравят дрязгите и се сдобряват именно в Стокхолмската концертна зала, където се връчват всички призове с изключение на този за мир, и в норвежкия Стортинг, където получават наградата си пацифистите.
Ето още една порция интересни факти. Оказва се, че принципът "нищо човешко не ми е чуждо" важи и при учените. За добро или зло например, Нобеловите  награди често се присъждат на близки роднини. Рекордът в това отношение принадлежи на фамилията Кюри. Призът е връчен два пъти на Мария Склодовска и веднъж на съпруга й Пиер, на дъщеря им Ирен Жолио и на зетя Фредерик Жолио. Нобелисти са още Джоузеф и Джордж Томпсън - баща и син, съпрузите Херта и Карл Кори, братята Ян и Николас Тинберген.

Специалистите, получили престижната награда, обикновено разкриват таланта си рано. Освен че са изключително способни, те знаят отлично какво искат и как да го постигнат. Завършват колеж на 19-20 години и на около 25 вече са доктори на науките. Стремят се да учат в големите изследователски центрове, преподават им световноизвестни учени.

Световноизвестните учени също търсят и избират за свои ученици талантливи студенти. Ето как видният биохимик Ханс Кребс описва този процес: „Аз съм ученик на Нобеловия лауреат Ото Варбург, който е ученик на Нобеловия лауреат Адолф фон Байер, учил при големия химик Кекуле, чийто преподавател е физикът Гей-Люсак, възпитаник на Бертоле”.

Любопитна подробност: Нобеловият комитет демонстрира предпочитания към учени, отговарящи на следните условия. Работят в Кеймбридж, Оксфорд, Йейл, Харвард или Масачузетския технологичен институт. Родени са през септември, май и юни. Женени са само веднъж. Имат светла кожа, руса коса и сини очи. Предпочитат бирата пред останалите напитки. Свирят на някакъв музикален инструмент. Обичат поезията и джаза. Вегетарианци са, недолюбват месото.  

 

 

 





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: astromarsianka
Категория: Други
Прочетен: 210000
Постинги: 64
Коментари: 41
Гласове: 56
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031