Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2012 14:44 - Бирена енциклопедия предшества "Рекордите на Гинес"
Автор: astromarsianka Категория: Други   
Прочетен: 1053 Коментари: 0 Гласове:
0




29.8.1955 г. е датата, на която лондонската информационна агенция "Макуиртър" пуска в продажба първия том на "Бирена енциклопедия". Книгата има 198 страници и включва информация от всички области на познанието. Само за един месец тя става безспорен бестселър, прахта й дишат детективски и любовни романи, чиито автори са познати в цял свят. След време енциклопедията получава името "Книга на рекордите на Гинес", понеже е претъпкана с интересни факти за какви ли не постижения - от по-обикновени до суперекзотични.

image


Историята за появата на Книгата на рекордите на Гинес е прелюбопитна и е описана в много учебници по реклама и маркетинг. Всичко започва с пивоварната, която Артър Гинес открива през 1759 г. в Дъблин, столицата на Ирландия. Четири години по-късно тя вече е най-голямата в страната, а след едно столетие бирата "Гинес" е най-търсената в цяла Великобритания.

В горещ летен ден на 1951 г., по време на тържествен обяд, организиран от дъблинската ловна дружинка в един пъб, сър Хю Бийвър, изпълнителен директор на компанията "Гинес", започва спор с началника на полицията Пит Колинс на тема "най-бързата птица в Европа". "Дъждосвирецът няма равен на себе си", твърди шефът на пивоварите. "Шотландската яребица го превъзхожда", опонира униформеният. Двамата мъже се разгорещяват до такава степен, че стигат до ръкопашен бой. Страстите са охладени

 

с мощна струя ледена бира "Гинес"

 

Няколко месеца след инцидента сър Хю и съпругата му Айрин присъстват на сватбата на близка родственица. Съдбата залага поредната клопка на Бийвър: насред тържеството бащата на булката ни в клин, ни в ръкав изтърсва, че "... най-бързата птица както на Острова, така и на Стария континент е лястовицата".

"Не е вярно, дъждосвирецът е по-бърз от нея", провиква се сър Хю. Тъстът продължава да упорства, Бийвър не му отстъпва. Навременната намеса на лейди Айрин предотвратява назряващия скандал. "Вместо да се излагаш, спорейки с този и онзи, постарай се да откриеш истината за дъждосвиреца в някоя енциклопедия", съветва тя.

Хю Бийвър отива в Лондон и възлага на братята Норис и Рос Макуиртър, собственици на информационната агенция "Макуиртър", да съберат много внимателно научни и статистически данни от различни области на познанието. "Възнамерявам да издам със средства на "Гинес" енциклопедия, която ще съставите вие двамата", обяснява той.

Повече от година Норис и Рос ровят в разни справочници, вадят какви ли не данни за растенията, животните, въздуха, реките, езерата, моретата, океаните, пустините и т.н., консултират се с всевъзможни специалисти.

 

Ръкописът е готов в средата на август 1955

 

В утрото на 28.8. ротомашините на лондонската печатница "Сент Джеймс" завъртат първите бройки на енциклопедията. На следващия ден тя е пусната на пазара.

В раздела й "Птици" кратко и ясно е написано, че най-бързата птица в Европа е... гълъбът. Сър Хю уведомява полицейския шеф и бащата на младоженката от онази сватба, че нито той, нито те са прави. И организира среща, на която тримата се натряскват до козирката с пиво "Гинес". На изпроводяк пивоварът подарява на гостите си по един екземпляр от бирената енциклопедия.

В началото на 60-те години на миналия век лейди Айрин подхвърля чудесна идея на съпруга си: "Защо не освежиш суховатия справочник с факти за интересни постижения?!" Бийвър реагира светкавично: посещава братята Макуиртър и нарежда в следващия том на енциклопедията да бъдат включени рекорди от всички области на живота. Речено-сторено. Така справочното издание се превръща в изключително полезно и забавно четиво за мало и голямо, наречено впоследствие Книга на рекордите на Гинес.

Сега "Книгата..." се издава на английски в 47 държави от всички континенти.

 
Тя се превежда на 39 езика

 

сред които френски, руски, немски, испански, италиански, японски, китайски, иврит и дори суахили. Тиражът й съперничи само с този на Библията, а в началото на третото хилядолетие надминава броя на издадените произведения на "гениалния" експредседател на Китайската комунистическа партия Мао Цзедун.

Книгата на рекордите на Гинес създава мощна и бързо развиваща се индустрия. Тъй като публикуваните в нея факти остаряват доста бързо, в различни държави са сформирани нарочни комисии, чиято задача е да освидетелстват новите постижения и да връчват специални дипломи на авторите им.

Цяла армия експерти търси и подбира рекордите, цяла армия фотографи заснема щастливците, които влизат в енциклопедията, цяла армия редактори и оформители имат грижата томовете да са


четивни и добре илюстрирани

 

Братята Макуиртър отдавна са покойници. Информационната им агенция се разраства, нейни собственици са двете дъщери на Рос и синът на Норис, които официално отговарят за съдържанието на всяко издание на Книгата на рекордите на Гинес.

Семейство Бийвър също не е сред живите. На входа на фамилната гробница е изписано със златни букви: "Тук почива лейди Айрин, а до нея са тленните останки на съпруга й Хю, когото тя направи милионер."





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: astromarsianka
Категория: Други
Прочетен: 210708
Постинги: 64
Коментари: 41
Гласове: 56
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930