Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2012 09:18 - Симулатор на Земята прогнозира бъдещето
Автор: astromarsianka Категория: Други   
Прочетен: 1321 Коментари: 0 Гласове:
0




Европейският съюз ще финансира с 1,3 млрд. евро грандиозния проект FuturICT, който е част от научната му програма за второто десетилетие на XXI век. Безспорният „гвоздей” на проекта е Living Earth Simulator - симулатор на живата Земя.Главната задача на Living Earth Simulator е да събере гигантско количество информация за природните явления, особеностите на околната среда и всички аспекти на човешката дейност, която ще бъде обработена с 11 суперкомпютъра.

image


На базата на акумулираните данни ще се търсят логически връзки, с чието съдействие ще се прогнозира бъдещето на планетата и населяващите я живи организми.  Дирк Хелбинг, професор по биология и социология в Швейцарския федерален технологически институт и ръководител на проекта, заявява: „Благодарение на Големия адронен колайдър и други новаторски инсталации и уреди човечеството

научава важни неща за природните закони

обуславящи съществуването на Земята като космически обект, за съществуването на растенията, животните и разбира се, на хомо сапиенс. Настъпи време за разширяване на познанията ни във всички области и обвързването им със социалните и икономическите проблеми. Симбиозата между тези фактори ще позволи да надникнем в бъдещето, да прозрем какво ни очаква след едно, две или повече столетия.” Участниците в невероятното начинание Living Earth Simulator ще използват съществуващи вече бази данни - Wikipedia, Google Maps и др.
Грандиозният проект ще стартира през януари 2013 г. и ще обедини стотици светли умове на Европа. Според първоначалния план първият експериментален прототип трябва да е готов в средата на 2015-а.
Истинският симулатор на живата Земя ще започне да функционира на 1.5.2022 г. Той, естествено, има доста противници.

Основният аргумент на критикарите


е: съвместяването на гигантски информационни масиви е мисия невъзможна. Опонентите твърдят, че създаването на софтуер и хардуер за обработка на планираното огромно количество информация е утопия, пръкнала се в болни мозъци. Според тях както икономиката, така и социологията не разполагат с мощни прогностични механизми и Living Earth Simulator ще се окаже въздух под налягане.Бъдещето ще покаже кой е прав и кой греши.
Според учени, пожелали анонимност, Living Earth Simulator ще бъде „впрегнат” в проекта SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence) – търсене на извънземен разум. Американският физик Сет Шостак, един от най-активните участници в това търсене, е убеден, че най-близките до нас (на разстояние до 50 светлинни години от Слънцето) зелени човечета ще бъдат „разконспирирани” след 25 години. „Възлагаме големи надежди на страхотния Allen Telescope Array, който

трябва да влезе в действие към средата на 2015-а

и ще изследва едновременно десетки хиляди звезди и планетите, движещи се около тях”, споделя той. Но премълчава, че споменатият супертелескоп ще подава събраната информация на Living Earth Simulator. Симулаторът на живата Земя ще определи кое космическо тяло притежава условия, годни за възникване на живи организми. Тъкмо той ще посочи на кое космическо тяло може да има разумни същества.
Eдна от първите задачи на Living Earth Simulator ще е да провери хипотезата, че планетата ни е жива, че диша и чувства. „Доказано е, че Земята

разполага с различни енергийни мрежи


които сякаш се отварят и затварят в зависимост от разположението на Луната, планетите от Слънчевата система и други космически фактори. Този процес, образно казано, се нарича дишане, обяснява физикът проф. Владислав Луговенко от московския Институт по земен магнетизъм, йоносфера и разпространение на радиовълните.
След експериментални изследвания, продължили 17 години, американски биолози, физици и химици от университета на Илинойс споделят мнението му. Те възлагат на Земята да предизвика в дадени райони суша или валежи или да провокира определени човешки групи към специфични действия (например да се молят на Господ, да присъстват на бейзболен мач, да пазаруват в конкретен магазин и т.н.). Земята

изпълни задачите

казват поръчителите. В резултат от това те обогатяват познанията си и дори добиват информация за събития от миналото и бъдещето. Катастрофалните земетресения, ураганите, пожарите, наводненията, изригванията на вулкани и др. са предупрежденията, които планетата ни отправя ­ тя размахва недоволно пръст, за да спрем да съсипваме флората, фауната и себе си, категорични са експериментаторите.Проф. Игор Яницки от секретния доскоро петербургски Институт за минерални суровини пише в книгата си „Физика и религия”“: „Планетата ни търпи така, както ние търпим вредните микроорганизми. Когато прекрачим допустимите граници, тя ще приложи съответните мерки, както вече ги е прилагала.”
Симулаторът на живата Земя ще прогнозира кога хомо сапиенс ще си получи заслуженото, ако не се вразуми.

Материалът е публикуван във вестниците "Телеграф" и "Политика"



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: astromarsianka
Категория: Други
Прочетен: 210815
Постинги: 64
Коментари: 41
Гласове: 56
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930