Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2012 09:30 - Земните стихии пораждат антиматерия
Автор: astromarsianka Категория: Други   
Прочетен: 721 Коментари: 0 Гласове:
0




Земните бури пораждат антивещество, установиха американски учени. Според мнозина специалисти това откритие е най-важното през последното десетилетие.

image



Анализирайки информацията, събрана от космическия телескоп „Ферми”, чиято задача е да търси вселенски източници на гама-лъчи, фидици от университета на Алабама се натъкнаха на земни източници на това лъчение – особени взривове, появяващи се едновременно с мълниите. В атмосферата на планетата ни всекидневно възникват около 500 такива избухвания, но част от тях не се регистрират. „Те са

първите преки свидетелства

за това, че бурите пораждат снопове частици, представляващи антиматерия”, подчерта проф. Майкъл Бригс, ръководител на екипа, обслужващ споменатия телескоп.
От изстрелването на „Ферми” (2008 г.) досега ултрамодерният детектор, инсталиран на борда му, непрекъснато регистрира гама-лъчи, повечето от които са свързани с бурите, „прихванати” от зорките „очи” на телескопа. Но част от тези емисии са фиксирани, когато земните бури са далече зад хоризонта. На 14.12.2009 г. например „Ферми” засича експлозия, намирайки се над Египет, макар че бурята е отминала и се вихри над Замбия (на 4500 км южно от Кайро).Учените обясняват тези случаи с наличието на антиматерия сред продуктите на бурята. Въпросната антиматерия се състои от позитрони - ­ античастиците на електроните. Мощните потоци електрони, възникващи при разряда на мълниите, развиват

скорост, близка до тази на светлината

придобиват огромно ускорение, удрят се в атомите и молекулите на обикновеното вещество и вследствие на стълкновенията се появява гама-лъчението. Въздействайки на атомите в земната атмосфера, гама-лъчението може да доведе до краткотрайната поява (продължителността е съвсем малки части от секундата!) на двойката частица-античастица, т.е. позитрон-електрон. От друга страна, движейки се по силовите линии на геомагнитното поле, позитроните взаимодействат с електроните и вследствие на „целувката” им възникват гама-лъчи – те издават наличието на антивеществото. Световноизвестният експерт по атмосферно електричество проф. Стивън Крамър смята, че откритието на колегите му от университета на Алабама е най-важното през последното десетилетие. „Фактът, че в земната атмосфера се заформят бури, които могат да произвеждат антиматерия и да я изпращат в Космоса във вид на лъчение, ми звучи като откъс от научнофантастично произведение”, призна той.

Главната причина

поради която физиците се стремят да произведат античастици (огледални образи на частиците), е доста странният факт, че антиматерията съществува само на теория и е невероятно трудно да бъде открита. Защото взаимодейства с материята и резултатът от този много, ама много специален контакт е избухване и отделяне на колосално количество енергия, която би унищожила всичко, включително Земята. Човечеството би могло да използва тази енергия, но трябва да разполага с инсталация, издържаща на експлозията.Преди около 13 млрд. години, когато Вселената възниква вследствие на Големия взрив, се образуват равни количества вещество и антивещество. Но защо веществото и антивеществото не са взаимодействали, защо не са се унищожили взаимно?
Според доста учени материята във Вселената е много повече, отколкото антиматерията. Те твърдят, че съществуването на звездите, мъглявините, галактиките, планетите и др. се дължи на факта, че физичните закони за веществото и антивеществото са различни. Но засега това е само хипотеза. Лазер на Луната прави бури на Земята


image   image   От научни среди в САЩ изтече информацията, че американците планират още по време на следващия пилотиран полет към Луната на повърхността на сателита да се инсталира специален лазер, чийто свръхмощен лъч трябва да инициира урагани и бури в земната атмосфера. За какво са им на янките тези бури? Ами за да регистрират гама-лъчение, предизвикано от тях, т.е. да произведат частици и античастици (електрони и позитрони).
Руски физици също готвят подобен сюрприз, но вместо лазер възнамеряват да използват микровълнов генератор, последен писък на технологиите.

Материалът е публикуван във вестниците "Телеграф" и "Политика"




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: astromarsianka
Категория: Други
Прочетен: 210800
Постинги: 64
Коментари: 41
Гласове: 56
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930