Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2012 15:40 - Феи изникват на снимки
Автор: astromarsianka Категория: Други   
Прочетен: 1682 Коментари: 0 Гласове:
1




Напоследък електронни и печатни медии в цял свят бълват истории за поява на привидения, феи и др., придружени със снимков материал и видеоклипове. Мненията на специалисти, изследващи тези истории, са крайни: от „те наистина съществуват” ­ до „това са абсурдни неща”.


image


През лятото на 2009 г. 22-годишната британка Аби Лийнфут, студентка от университета на Нюкасъл, посещава Германия. Разхождайки се из Нюрнберг, тя снима интересни градски пейзажи. „Разглеждах фотографиите и на една от тях зърнах странно същество с крила ­ досущ като привидение”, разказва англичанката. Нито тя, нито роднините и приятелите й успяват да разберат какво представлява привидението и как е „цъфнало” на снимката. Главният редактор на университетския вестник, издаван в Нюкасъл, отсича: „То е извънземно същество,

скафандърът му се вижда съвсем ясно”

Заместничката му опонира: „О, не, това е фея с пухкави ръчички и бедра.” Художественият оформител заключава: „Аби е щракнала някакво насекомо, но изображението е доста размито”.
В началото на септември 2009-а в.”Дейли мейл” публикува мистериозна фотография, предоставена от 55-годишната лондончанка Филис Бейкън. Жената обяснява: „Бях в двора на къщата си и използвах хубавото време, за да снимам градината, верандата, дърветата и др. Не видях нищо свръхестествено. После, докато разглеждах кадрите, изневиделица се появи фосфоресциращо създание, което си имаше главичка, телце, ръчички, краченца и дори крилца. Сигурна съм, че то е миниатюрна фея”.
През 1917 г. същото твърдят 16-годишната Елис Райт и 10-годишната й братовчедка Франсис Грифитс от градчето Лъмис в Йоркшир. Те

вземат тайно фотоапарата

на дядо си, отиват на полето и щракат ли, щракат. След няколко дни дядото изумено възкликва: „Но аз снимах съвсем други неща. Тук виждам полски цветя, над които хвъркат ярки водни кончета с главички и крачка". Кълбото се разплита, внучките правят самопризнания. „Няма да ви се карам, нито пък ще ви наказвам – уловили сте страхотни загадъчни сюжети, от които ще спечеля доста пари”, заявява дядото, отнася сюжетите в Лондон и ги връчва на главните редактори на няколко вестника. Фотографиите са публикувани светкавично, тиражите на изданията, в които се появяват, скачат до небето.
                                                                   Йоносферата ражда призраци
image
Специалисти от университета “Дюк” в Колорадо заснеха в горните слоеве на йоносферата мистериозни образувания, подобни на мълнии. На височина 60-110 км над земната повърхност се появяват обекти с причудливи форми, наподобяващи елфи, привидения, ангели, и др. Те не се наблюдават с просто око, защото “живеят” много кратко - ­ хилядни части от секундата. Първите доказателства за съществуването им датират от 50-те години на миналия век. Елфите представляват огромни червеникави пръстени. Ангелите приличат на сини медузи. В йоносферата се вихрят и оранжеви пръчици, морави колесници и зелени фонтани. Загадъчните обекти се улавят с устройства, бълващи 5000-6000 кадъра в секунда. Апаратура последен писък на технологиите, конструирана наскоро от американски инженери, заснема 22 000 кадъра в секунда. Тя ще разконспирира призраците, феите, херувимите и др., изникващи на много фотографии. Според нас те не са нищо друго освен свръхбързи електромагнитни явления, твърдят създателите.
Мумии менте
В края на 2007 г. в доста сайтове – предимно уфологични – се появяват шокиращи снимки, на които са увековечени труповете на две феи. В съпровождащите ги текстове има подробности за местата, където са открити и хората, натъкнали се на тях. Съобщават се и анатомични подробности: ръст около 20 см, крила, останки от рижи косми, зъби и др.
Авторът на фотографиите – австралиецът Дан Бейнс, получава хиляди мейли. Подателите задават различни въпроси: какъв е цветът на тленните останки, има ли наченки на глава и очи, добре съхранени ли са труповете и т.н. В даден момент електронната поща на Бейнс е тотално задръстена. След няколко месеца той признава публично, че феите са менте и са изработени с помощта на приятелката му. „Печеля доста добре от подобни магически предмети, част от които продавам на фокусници. Не възнамерявам да искам извинение от лековерните, хванали се на въдицата ми – от километри личеше, че са дело на човешки ръце. Никога не съм предполагал, че на света има толкова много наивници”, пише Дан в личната си интернет страница.

                                                                                   Грешка на мозъка
image   Психиатри свързват непоколебимата вяра във феи, призраци, ангели и др. със странно състояние, в което изпадат съвсем здрави хора. Това състояние се нарича синдром на Шарл Боне - ­ на името на швейцарски философ, описал го за първи път още през 1760 г.
Отначало се смята, че то се проявява предимно при много възрастни хора с увредено зрение. Впоследствие обаче се оказва, че привиденията се мяркат и на люде с нормално зрение – в повечето случаи те рязко са сменили светли помещения с тъмни. Или пък са самотни и депресирани.
По всяка вероятност синдромът възниква поради грешка на мозъка, който опитва да анализира оскъдна визуална информация и изкривява обекти, „изровени” от дълбините на паметта.

Материалът е публикуван във вестниците "Телеграф" и "Политика"



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: astromarsianka
Категория: Други
Прочетен: 210770
Постинги: 64
Коментари: 41
Гласове: 56
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930